Zdrowe łakocie – recenzja

„Zdrowe łakocie” Jolanty Naklickiej-Kleser to bogaty zbiór prostych, ale niebanalnych przepisów na słodkie smakołyki.

Autorka, znana m.in. z drugiej edycji programu Master Chef, której przepisy i gotowanie możemy poznawać także w telewizyjnym „Pytaniu na śniadanie”, tym razem proponuje nam sprawdzone, „czarodziejskie” receptury na super proste i szybkie ciasta, ciastka, desery czy też pyszne śniadania w nowym wymiarze. Przedstawione w książce propozycje dań bez wątpienia mają szansę skraść serca, ale przede wszystkim podniebienia najmłodszych członków rodziny.

Zdrowe łakocie

W prostocie siła, jak głosi tytuł jednego z rozdziałów książki, niemniej Autorka nie zapomniała o miłośnikach sztuki cukierniczej i tworzenia wyszukanych deserów. W książce znajdziemy m.in. przepisy na  czekoladowy suflet, Pavlovą z kremem i owocami czy, kuszącą już swoją nazwą, czekoladową rozkosz. Zresztą samo czytanie receptur zamieszczonych w książce oraz oglądanie zdjęć gotowych delicji sprawia, że pojawia się pokusa ich przygotowania, wypróbowania, a zwłaszcza posmakowania… Fotografie słodkich dań są bez wątpienia mocnym punktem „Zdrowych łakoci”.

 

Zdrowe łakocie

 

Książka Jolanty Naklickiej-Kleser to także kulinarna podróż przez popularne w różnych zakątkach Europy przepisy na słodkie, niebanalne i zdrowe desery. Znajdziemy tu receptury na przygotowanie m.in. greckiego ciasta Bougatsa, portugalskich ciasteczek pasteis de nata czy francuskiej tary z crème brulee.

Zdrowe łakocie


Autorka zachęca do kucharzenia z dziećmi, eksperymentowania w kuchni, korzystania z lokalnych, ekologicznych produktów. Przygotowujmy zatem zdrowe łakocie, zamiast sięgać po gotowe, produkowane na masową skalę i pełne niezdrowych dodatków słodkości. Książka Jolanty Naklickiej-Kleser będzie dla nas na tej drodze świetnym przewodnikiem.

Książka ukazała się nakładem Wydawnictwa Zwierciadło.