Cytryna – samo zdrowie!

Jak rozpocząć dobrze dzień? Ile osób, tyle sposobów. Ważne, by zminimalizować pośpiech i wnieść w poranną krzątaninę nieco spokoju i uważności. Dla dobrego zdrowia i samopoczucia warto także wprowadzić nawyk codziennego wypijania na czczo szklanki wody ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.

Latem orzeźwiający smak pomaga się odświeżyć i orzeźwić, zimą zaś, gdy do naszego napoju dodamy łyżeczkę miodu i plasterek imbiru, docenimy rozgrzewającą moc powstałego eliksiru.
Woda z sokiem z cytryny pomaga na poranny rozruch, wspomaga trawienie oraz naturalne procesy detoksykacji, daje także natychmiastowy zastrzyk energii (kawa może pójść w odstawkę) i poprawia nastrój już na samym początku dnia. Sok z cytryny może pomóc złagodzić niestrawność, zgagę oraz wzdęcia. Ponadto wspiera pracę jelit, nawilża je i poprawia perystaltykę.
Poranna lemoniada pomaga ograniczyć powstawanie śluzu, a właśnie złogi śluzu i flegmy są jedną z przyczyn powstawania stanów zapalnych w organizmie.
Sok z cytryny pobudza wątrobę do bardziej efektywnej pracy i produkowania większej ilości enzymów. Poza tym działa także jako środek moczopędny, przyczynia się do wypłukiwania toksyn z układu moczowego, a także pozwala utrzymać odpowiedni poziom pH, który nie sprzyja rozwojowi bakterii. Warto więc polecić picie soku z cytryny osobom, które często cierpią z powodu ZUM (zakażenia układu moczowego).

Na cytrynowym szlaku

Ten popularny owoc cytrusowy przywędrował z Chin. Prawdopodobnie ok. V w. n.e. sprowadzono cytrynę z południowo-wschodniej Azji do Mezopotamii, skąd Arabowie ok. X w. przenieśli jej uprawę do Palestyny i Egiptu. Na Bliskim Wschodzie zetknęli się z tym gatunkiem Europejczycy podczas wypraw krzyżowych. Uprawa cytryn z czasem stawała się coraz bardziej rozpowszechniona i zaczęto je uprawiać  niemal w całym obszarze śródziemnomorskim.
Już starożytni z chęcią korzystali z prozdrowotnych walorów cytryn. Sycylijczycy używali mieszanki skórki z cytryn i zalewy solankowej, aby zapobiec szkorbutowi. Starożytni Egipcjanie wierzyli zaś, że jedzenie cytryn skutecznie ochroni ich przed wszelkimi truciznami. Badania naukowe dowiodły, że mieli rację.

Jedz cytryny na zdrowie!

Lista korzyści jakie płyną z włączenia cytryny do swojego menu jest długa. Cytryna ma silne właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybiczne, działa przeciwwirusowo, wzmacnia odporność; zawiera dużą ilość witaminy C (53 mg/100 g), a także sporo rutyny, która zapobiega utracie witaminy C z organizmu i uszczelnia naczynia krwionośne. Sok z cytryny jest bogaty w witaminę C i flawonoidy, które wspólnie pomagają wzmocnić system immunologiczny i zwalczyć już w początkowej fazie objawy przeziębienia i grypy. Ale nie tylko witamina C jest ważna dla dobrej pracy układu odpornościowego, kolejnym ważnym składnikiem zawartym w cytrynach jest żelazo, a cytryny poprawiają zdolność do absorbowania większej ilości żelaza ze spożywanych pokarmów.

Cytryna pomaga w odchudzaniu.

Zawarte w niej terpeny pobudzają wytwarzanie śliny, co przyczynia się do wzrostu produkcji enzymów trawiennych, cytryna pobudza procesy trawienne, przyśpieszając oczyszczanie organizmu – sprzyja zatem odchudzaniu.
Cytryna to bomba witaminowa. Oprócz wspomnianej już witaminy C, zawiera także beta-karoten i witaminę E oraz witaminy z grupy B, potas, magnez, wapń i żelazo. W tym ultra kwaśnym owocu kryją się także bioflawonoidy, które wykazują przede wszystkim działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu z organizmu zostają usuwane wolne rodniki, których nadmiar uszkadza komórki i tkanki, przyspiesza proces starzenia oraz może powodować rozwój chorób nowotworowych.

Plasterki cytryny położony na czole łagodzą bóle migrenowe, a także obniżają temperaturę przy stanach gorączkowych.

Chociaż cytryna jest niemal synonimem kwaśnego smaku, to jednak jest to jedno z najbardziej alkalizujących źródeł żywności na Ziemi. Kiedy wraz z dietą do organizmu dostaje się zbyt wiele składników o działaniu kwasotwórczym, w wyniku trawienia oraz przemian tych pokarmów pojawiają się we krwi substancje kwaśne. Wówczas organizm nie radzi sobie z ich neutralizowaniem czego konsekwencją jest zakwaszenie organizmu. Równowaga kwasowo-zasadowa jest natomiast istotnym czynnikiem prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych w organizmie. Zbyt dużo kwasów może powodować stany zapalne, otyłość, a nawet przyczyniać się do powstawania poważnych chorób, takich jak nowotwory, cukrzyca i choroby Alzheimera. Dlatego należy pamiętać o konieczności zachowania właściwych proporcji pomiędzy pokarmami, które powodują wzrost zakwaszenia organizmu, a tymi które go alkalizują, gdyż jakiekolwiek zachwiania tej równowagi może niekorzystnie odbić się na naszym zdrowiu. Najkorzystniejsza sytuacja to taka, w której nasza codzienna dieta zawiera około 80% związków o właściwościach alkalizujących i tylko 20% tych, które zakwaszają. Warto więc sięgać po cytrynę chociażby ze względu na jej silne działanie odkwaszające.

Cytrynowa świeżość i blask

W obecnych czasach agresywnej reklamy oraz łatwego dostępu do wielofunkcyjnych detergentów, a co za tym idzie coraz częstych alergii na zawarte w nich związki chemiczne, wiele osób sięga po sprawdzone naturalne sposoby na utrzymanie czystości w mieszkaniach.
Warto więc pamiętać, że z pomocą cytryny usuniemy np. trudne plamy z deski do krojenia, osad z mydła i kamień z armatury, a także osad z kawy i herbaty pozostały na kubkach i szklankach. Plasterek cytryny zostawiony w lodówce pochłonie różne zapachy, natomiast woda z wyciśniętym sokiem cytrynowym nada połysk metalowym przedmiotom i garnkom. Warto pamiętać, że kwas zawarty w cytrynie ma właściwości antybakteryjne, czyszczące i lekko wybielające.

Kupując cytryny należy pamiętać, aby okazy, które wybieramy były stosunkowo ciężkie i ładnie wybarwione. Dojrzałe cytryny lekko pachną na końcach. Wszelkie pofałdowania świadczą o tym, że owoc ma grubą skórę. Mniej soku i grubą skórę z reguły mają też cytryny zakończone tzw. „pępkiem”.

Olejek cytrynowy

Dla wielbicieli aromaterapii warto polecić także inhalacje z naturalnego olejku otrzymywanego z owoców drzewa cytrusowego. Olejek cytrynowy tonizuje pracę serca i układu krążenia, co obniża ciśnienie krwi. Stymuluje produkcję krwinek wzmacniając system odpornościowy, działa też antyseptycznie i przeciwgorączkowo. Można go wykorzystywać w stanach zapalnych skóry, opryszczkach (bezpośrednio na zmianę skórną) i trądziku. Sprawdza się także w leczeniu stanów nerwicowych, problemów trawiennych, bólów gardła, jak również infekcji układu oddechowego. Cytrynowe aromaterapie wpływają na poprawę koncentracji, a także przeciwdziałają apatii i przygnębieniu.
Olejek cytrynowy warto stosować także jako naturalny odświeżacz powietrza w pomieszczeniach (przy okazji świetnie je odkażając i odstraszając owady).
Jak wszystkie olejki cytrusowe, jest światłoczuły i nie należy go stosować podczas opalania lub wystawiana skóry na promienie UV.

AK

Źródła:
Http://www.beliefnet.com/Wellness/Health/Physical-Health/Hidden-Health-Secrets-of-Lemons.aspx
http://www.naturalnews.com/index.html
https://pl.wikipedia.org/wiki/Cytryna_zwyczajna
http://www.eliminacid.pl/zywienie/co-odkwasza-organizm/
http://etja.pl/naturalne-olejki-eteryczne/16-olejek-cytrynowy.html