„Uczta dla maluszka” to kolejna książka duetu – Monika Mrozowska i Katarzyna Błażejewska-Stuhr. Po udanym debiucie, jakim okazała się ”Uczta dla dwojga”, Autorki postanowiły zrobić kolejny krok i przygotować książkę na temat żywienia najmłodszych dzieci. Pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę. Książka, która ukazała się nakładem Wydawnictwa Zwierciadło, to kompendium wiedzy na temat zdrowego żywienia dzieci w okresie, gdy następuje ich najszybszy rozwój, a także baza przepisów na zdrowe i proste dania dla maluszków między szóstym miesiącem, a szóstym rokiem życia. Autorki przygotowały także „bonus” dla mam karmiących, czyli porady położnej – Martyny Kukawskiej dotyczące karmienia piersią.
Zdrowe żywienie dzieci
Już na pierwszych stronach książki znajdziemy rzeczowy przegląd i omówienia nowego schematu żywienia dzieci w 1 roku życia oraz dowiemy się, jakie umiejętności w zakresie jedzenia posiłków nabywają z każdym kolejnym miesiącem niemowlęta.
Katarzyna Błażejewska-Stuhr – dietetyk kliniczny i psychodietetyk zabiera nas w podróż po najważniejszych produktach, które powinny się znaleźć w diecie dziecka podczas jej rozszerzania. Przedstawia sprawdzone sposoby na „przemycanie” tych niekoniecznie ulubionych składników dań, ale istotnych dla zdrowia i prawidłowego rozwoju maluchów. Podkreśla znaczenie nowych smaków pojawiających się w menu dziecka, ale przestrzega także przed przyzwyczajaniem do słodkich i słonych potraw. Autorka przytacza także istotne fakty na temat zawartości i wchłanialności poszczególnych witamin oraz składników mineralnych i odżywczych w produktach, które są wręcz niezbędne w dziecięcej diecie. Nie bez znaczenia okazują się także „okołożywieniowe” kwestie domowych posiłków – ich regularność, określone miejsca do ich spożywania, odpowiednie sztućce, a także kształtowanie już od najmłodszych lat świadomej postawy konsumenckiej.
Sporo miejsca poświęca się w książce powszechnemu problemowi nadwagi u dzieci. Znajdziemy tu wiele ciekawych propozycji jak zmierzyć się z faktem otyłości u dziecka, jak modyfikować rodzinną dietę, by było zdrowiej, ale bez nadmiernego stresu, jak zmieniać własne nawyki żywieniowe. Autorka proponuje także kilka pomysłów i trików, które pomogą nam uporać się w sytuacjach, gdy pojawia się chęć lub okazja do sięgania po niezdrową przekąskę. Część teoretyczną książki zamykają porady dotyczące karmienia piersią, których autorką jest Martyna Kukawska – psycholog i położna. To świetne kompendium wiedzy rozwiewające wiele wątpliwości karmiących mam.
W drugiej części „Uczty dla maluszka” znajdziemy rozbudowaną bazę przepisów na dania dla dzieci od 6 miesiąca do 6 roku życia. Autorką przepisów, a także pobudzających zmysły zdjęć potraw jest Monika Mrozowska – aktorka, entuzjastka i propagatorka zdrowego odżywiania. Receptury wszystkich potraw opierają się na zdrowych, nieprzetworzonych, prostych składnikach – kaszach, płatkach, warzywach, zdrowych tłuszczach, nasionach i kiełkach czy też mlekach roślinnych - na ich „produkcję” przepisy także znajdziemy w książce.
Zaproponowane przez autorkę dania spokojnie mogłoby się znaleźć w menu nowoczesnych restauracji stawiających na zdrowe, wegetariańskie potrawy. Wypróbujmy zatem przepisy np. na pad thai, kotlety z gomasio, ciasto dyniowo-migdałowe czy orkiszowe naleśniki z pomarańczą. Smacznego :)!