Dynia – królowa jesiennego stołu Dyniami jesień się zaczyna… Targowiska i warzywne stragany już od września mienią się słonecznymi barwami tych warzyw. Popularność dyń w... Zobacz więcej
Kolejny cykl filmów w ramach kampanii „WIEDZ I MĄDRZE JEDZ” Kampania medialna Wiedz i Mądrze Jedz 2020 – czyli jak zwiększyć oddziaływanie krótkich łańcuchów dostaw żywności na rozwój... Zobacz więcej
Imbir – korzeń zdrowia Imbir to roślina, która w naturze występuje w tropikalnej Azji i Australii, a o jego prozdrowotnym działaniu wspominają już chińskie... Zobacz więcej
Borówka amerykańska – warto ulec niebieskiej pokusie Borówki znajdują szerokie zastosowanie kulinarne, jako dodatek do dań, koktajli i deserów. Owoce są także doskonałym produktem do wyrobu... Zobacz więcej
Dieta Low Carb Dieta o niskiej zawartości węglowodanów to jeden z wyraźniej zaznaczających się ostatnio trendów. Wyjaśniamy na czym ona polega i kto może... Zobacz więcej
Wartości odżywcze mięsa karpia Do podstawowych składników mięsa karpia należą białko i tłuszcz. Oba te związki stanowią składniki odżywcze, które wykorzystywane są... Zobacz więcej
Dieta „antyprzeziębieniowa” od A do Z Infekcje grypowe nie odpuszczają, zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, a do tego epidemia COVID-19 i kolejne rekordy dziennych zachorowań. Jak... Zobacz więcej
Świąteczne dolegliwości trawienne - czy można im zaradzić? Rozmowa z dietetykiem Tradycyjne, polskie Święta Bożego Narodzenia to suto zastawiony stół. W niektórych domach gotowane są potrawy, które podaje się tylko raz w... Zobacz więcej
Jak zdrowo przejść na wegetarianizm? Wegetarianizm niesie ze sobą wiele korzyści dla zdrowia. Kluczem do sukcesu są przede wszystkim umiejętnie skomponowane, pełnowartościowe... Zobacz więcej
Oblicza polskich stołówek szkolnych - jak wyglądają, a jak mogłyby wyglądać? To, jak wyglądają pomieszczenia w placówkach oświatowych, ma niebagatelne znaczenie – wpływa na komfort przebywania uczniów w szkole, a co za... Zobacz więcej
Skorzystaj z mocy bzu czarnego! Bez czarny zajmuje ważne miejsce w mitologii słowiańskiej i germańskiej i wiążą się z nim magiczne praktyki i rytuały. Uważano, że krzewy... Zobacz więcej
Nowalijki – jeść czy nie? Wiadomo, że warzywa to istotny składnik naszej diety. Są najlepszym źródłem witamin i odżywczych składników mineralnych. Zdania na temat... Zobacz więcej
Czy warto płacić więcej za ekożywność? Decydując się na zakup żywności ekologicznej mamy świadomość, że zapłacimy wyższą cenę niż za ten sam produkt, ale bez certyfikatu eko.... Zobacz więcej
Dieta, która pomoże nam zakwitnąć na wiosnę! Zima jest trudnym okresem dla większości z nas. Dni są dosyć krótkie i chłodne, jesteśmy zniechęceni do aktywności fizycznej, a w sklepach... Zobacz więcej
Cytryna – samo zdrowie! Jak rozpocząć dobrze dzień? Ile osób, tyle sposobów. Ważne, by zminimalizować pośpiech i wnieść w poranną krzątaninę nieco spokoju i... Zobacz więcej
Olej rydzowy – eliksir zdrowia i młodości Olej rydzowy jest tradycyjnym produktem z Wielkopolski. Pozyskiwany jest z nasion lnianki (łac. Camelina sativa L.) – jednej z najstarszych... Zobacz więcej
20 minut na obiad w szkole to za mało! 2/3 dorosłych Polaków uważa, że w szkołach marnowane jest jedzenie, ale czy dajemy dzieciom szansę, by jadły rozsądnie? Jak wynika z raportu... Zobacz więcej
Jak powinien wyglądać wzorowy sklepik szkolny? Chipsy, batoniki i zapiekanki już dawno zniknęły z półek szkolnych sklepików. Niestety właściciele sklepików są przekonani, że zdrowe... Zobacz więcej
Jak rozszyfrować etykiety? Gazowany napój orzeźwiający? 38 łyżeczek cukru oraz sztuczne barwniki. Sok winogronowy? 11 łyżeczek cukru oraz sztuczne aromaty. Mleczny deser... Zobacz więcej